Вологоутримуючі речовини
Вологоутримуючі добавки – речовини здатні поглинати вологу з повітря (володіють гігроскопічністю), координуючі енергійність вологи в продуктах харчування і продукти оберігають від черствіння і пересихання. Вологоутримуючі добавки застосовують у таких виробах, корисні властивості яких губляться із зменшенням міститься в них вологи.
Влагоудерживатели мають властивість зв'язувати воду, яка міститься в продукті, що значно знижує її випаровування, завдяки чому зберігається свіжість продукту до закінчення терміну придатності. Також з допомогою влагоудерживающих речовин, зв'язується небажана волога, яка залишилася у виробі після завершення виробничого процесу.
При всьому різноманітті всі вологоутримуючі речовини більшою чи меншою мірою мають солодкий смак, що аж ніяк не є перешкодою, так як ці речовини найчастіше застосовують в кондитерському і хлібопекарському виробництві, але в розробці рецептур необхідно робити коригування на їх солодкість. Треба зазначити, що якісна герметична упаковка та належні умови зберігання також запобігають втраті вологи в виробі.